Ja ho veurem

by poper

Cal dir-ho, l’horitzó proper de la plena condició de ser ens apassiona, aquesta és la questió, i més enllà de que alguna cosa fa mala olor a Dinamarca, la condició de ser, no remet a l’orígen sinó a l’essencial, entès com el singular que ho fa possible.

Amb aquest esperit encetem el debat del “com” objectiu. Tenin clar l’objectiu del ser. I el ser és fer i per fer s’ha de ser. “I caminem per poder ser i volem ser per caminar” diu el poeta. I aquest no és un debat identitari sinó de veu i de vot. El camí que volem és aquell que en tots els estats del món anomenat lliure s’en diu democràcia.

La democràcia que es reclama per fer el camí també ha de ser la democràcia que continuarem exercint, i aquest ha de ser el fonament. El dret a decidir com a tret natural de la representativitat i legitimació de les estructures d’estat de que ens volem dotar.

Tenim eines de gestió però ens manquen eines de representació. Des del territori es poden gestionar els recursos i es pot tenir alguna veu, però el vot està captiu. El Parlament de Catalunya, un dels més antics del món, si no el més antic, esdevé contrari al dret a decidir cada vegada que un cap de grup parlamentari aixeca el braç per indicar el sentit del vot. L’exercici del vot s’allunya del costat de la representativitat i es converteix en militància. La legitimitat s’ha de guanyar amb l’execici del vot representatiu del territori i el que tenim ara és una còpia absurda del model del qual ens volem emancipar.

El Parlament es va disoldre amb la ressolució d’aconseguir durant la propera legislatura de donar la veu al poble de Catalunya i determinar la voluntat d’exercir el dret a la seva autodeterminació. És imprescindible que durant aquesta legislatura es posin les bases per exercir aquest dret amb una llei electoral que doni la veu i el vot a tots els territoris que configuren el poble de Catalunya garantin així la representativitat i legitimitat que caldran per bastir “una Catalunya lliure, socialment justa, econòmicament pròspera i espiritualment gloriosa”.